Nyheter
Tillsammans mot Mutbrott – Samverkansmöte om brottsbekämpning i besiktningsbranschen
Den 9 juni 2025 samlades representanter från Fordonsbesiktningsbranschen (FBB), Transportstyrelsen, Polismyndigheten och Swedac till ett samverkansmöte om mutbrott och andra oegentligheter inom besiktningsverksamheten. Syftet var att utbyta kunskap, diskutera trender och förstärka det brottsförebyggande arbetet. Under mötet presenterades aktuell statistik från 2024, då 58 åtal för mutbrott väcktes i Sverige. Samtidigt föll 34 fällande domar, varav tio gällde transport- och fordonssektorn. 6 fall rörde fordonsbesiktning, och i tre fall har hovrätten dessutom valt att skärpa straffen för tagande av muta.
– Det är bra att oegentligheter leder till fällande domar. Branschen har nolltolerans mot mutbrott och arbetar aktivt med att förebygga alla former av fusk. Fällande domar är ett bevis på att vårt gemensamma arbete ger resultat, säger Tord Fornander, ordförande i FBB.
Branschen redogjorde för sina pågående insatser: förbättrade interna kontroller, fotodokumentation av fordon, utbildningar i etik och integritet, samt ökad digital spårbarhet. Diskussioner fördes även om hur man bättre kan skydda personal från otillbörlig påverkan och minska mörkertal – liksom om riskerna för kopplingar till organiserad brottslighet.
– Fordonsbesiktningsbranschen visar att man tar frågan på stort allvar. Det är tydligt att branschen är proaktiv och arbetar systematiskt för att motverka oegentligheter och stärka förtroendet för systemet, säger Thomas Palmberg som är brottsförebyggande specialist från Polismyndigheten.
Deltagarna enades om vikten av fortsatt samverkan framöver. Målet är tydligt: att säkerställa en rättssäker, trygg och förtroendeingivande besiktningsverksamhet i hela landet
Nyheter
Pressrum
Har du en pressfråga? Kontakta Fordonsbesiktningsbranschens ordförande och talesperson Tord Fornander, tord.fornander@opusbilprovning.se. Telefon: 010-8049970

Nedan hittar du Fordonsbesiktningsbranschens senaste pressmeddelanden:
- 250311: Ny statistik: Smutsiga bilar godkänns i Sverige – men skulle underkännas i andra EU-länder
- 240219: För femte året i rad – Sverige i EU:s bottenliga när det gäller miljökrav vid besiktning
- 230615: Organiserad brottslighet kan ligga bakom fulbesiktningar via sociala medier
- 230509: Fordonsbesiktningsbranschen och polisen i tätt samarbete för att motverka brott
- 230309: Branschrapport 2023: Sverige fortfarande bland de sämsta i EU på miljökrav vid besiktning
- 220216: Viktigt med både skärpta krav och uppdaterade metoder när
miljökontrollen utreds - 220214: Regeringen och Transportstyrelsen kan få bakläxa om hälsofarliga utsläpp från trafiken